Ga naar hoofdinhoud

Mona (36 jaar) komt in 2021 als vluchteling uit Iran naar Nederland. Hier wordt ze begeleid door Vluchtelingenwerk, die haar uiteindelijk doorverwijst naar adviseur Tabolien Jorritsma van het Leerwerkloket.  

Tabolien en Mona hebben een aantal persoonlijke gesprekken waarbij duidelijk wordt dat Mona zeer gemotiveerd is om in Nederland een baan te vinden die aansluit bij haar WO-opleiding Plantveredeling. Ze beseft zich dat ze zich eerst moet richten op het leren van de Nederlandse taal en gaat hiermee aan de slag door twee dagen in de week een taalopleiding te volgen. Naast het klassikaal leren van de taal vindt Mona het belangrijk om in de praktijk haar taal te verbeteren. Dat wil ze graag doen op een werkervaringsplek.  

Tabolien bespreekt de situatie van Mona bij ZKIJ Werkt Door. Hieruit komt het idee om Mona aan te dragen bij Floricultura, een orchidee-kwekerij. Floricultura reageert enthousiast op de kennis en ervaring die Mona in Iran heeft opgedaan in het veredelen van planten, en nodigt haar uit voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek verloopt positief en een week later kan Mona starten met haar werkervaringsplek! Gedurende de duur van haar taal-opleiding werkt Mona twee dagen per week in het laboratorium. Als ze haar opleiding heeft afgerond zal ze een contractaanbod krijgen voor drie dagen per week.  

Een mooi voorbeeld hoe de samenwerking tussen de verschillende partijen van ZKIJ Werkt Door geleid hebben tot een mooie werkplek voor Mona in haar eigen vakgebied!  

Back To Top