Ga naar hoofdinhoud

Tientallen werkzoekenden zetten hun volgende stap naar werk 

In Haarlem en Beverwijk opende afgelopen dinsdag het Inspiratie- en Adviesplein de deuren tijdens de Week van het Werk. Iedereen met een vraag over (ander) werk kon hier terecht om zijn of haar route naar succes te beginnen. We blikken graag samen met jou terug op een inspirerend evenement waar we veel mensen mochten helpen hun weg naar werk te vinden! 

’s Morgens om 9.15 uur parkeerden we de bakfiets van ZKIJ Werkt Door voor de ingang van het pand aan de Gierstraat 5 in Haarlem. Onze adviseurs Aldo en Olivier stonden klaar om de bezoekers naar de locatie te leiden, waar Rasom ons gastvrij een ruimte had aangeboden om het Inspiratie- en Adviesplein plaats te laten vinden. Tot 12.00 uur trotseerden zij wind en regen om tientallen werkzoekenden in Haarlem naar de juiste plek te wijzen. Ditzelfde deden we ‘s middags in Beverwijk, waar de ruimte in de hal van het Gemeentehuis werd omgetoverd tot het lokale Inspiratie- en Adviesplein. 

Al vroeg in de rij

Voor 9.30 uur was de eerste gast al binnen in Haarlem. De sfeer zat er al snel goed in, en de verschillende adviseurs en coaches ontvingen de gasten vol enthousiasme. In Beverwijk stonden de bezoekers zelfs al vóór 13.30 uur voor de deur van het Inspiratie- en Adviesplein. Uiteindelijk zijn er in Haarlem bijna 90 bezoekers langs geweest, en hebben we in Beverwijk bijna 50 mensen mogen inspireren en adviseren bij hun zoektocht naar werk. 

Er waren verschillende coaches van ZKIJ Werkt Door aanwezig, maar ook medewerkers vanuit UWV, Spaarne Werkt, IJmond Werkt! en de gemeente. Op die manier kon elke werkzoekende geholpen worden met zijn of haar volgende stap, wat hun situatie ook was.


Door de filmpjes op
de VR bril heb ik de mogelijkheid gekregen om een kijkje te nemen op de werkvloer. Ik heb bijvoorbeeld in een bus gereden en op een heftruck gezeten. Het was net echt. Hierdoor ben ik geïnspireerd geraakt om op een vergelijkbare functie te solliciteren!

– Bezoeker Inspiratie- en Adviesplein

Bruikbare tips en advies 

Iedere bezoeker kreeg bij binnenkomst een routekaart en vulde daarop in waar de behoefte aan inspiratie en advies lag. Zo wisten werkzoekenden precies bij welk onderdeel van het Inspiratie- en Adviesplein ze terecht konden. 

Veel animo was er voor een gesprek met één van de loopbaancoaches, die met behulp van een loopbaanspel de bezoeker inspireerde en vervolgens een kijkje op de werkvloer gaf door middel van een VR-bril. Bij de brancheteams van het WSP was informatie te vinden over kansen op de arbeidsmarkt, wat inspirerend werkte voor mensen die een overstap naar een ander beroep overwegen. Veel bezoekers hadden hun eigen cv meegenomen en konden gebruik maken van het persoonlijke ‘cv-advies’, waarbij ze bruikbare tips kregen om hun cv naar een hoger niveau te tillen.  


Ik ben blij met de tips die ik heb ontvangen ter verbetering van mijn cv. Het cv ziet er nu veel professioneler uit en geeft een completer beeld van wie ik ben, wat ik kan en zoek.

– Bezoeker Inspiratie- en Adviesplein

Regelmatig ontstonden er goede gesprekken tussen de adviseurs van ZKIJ Werkt Door en de bezoekers, bijvoorbeeld over het voeren van een goed sollicitatie- of netwerkgesprek, over scholingsmogelijkheden of ondersteuning middels bemiddeling. Een adviseur vertelt:
“Ik vond het fijn dat er tijd en ruime was tijdens dit evenement om een goed gesprek te voeren met de bezoeker om zo de behoefte aan ondersteuning in beeld te krijgen zodat we de dienstverlening van ZKIJ Werkt Door hierop kunnen aanpassen” 

Stichting Participatie Anderstaligen en Toptaal waren als externe partijen op het Inspiratie- en Adviesplein aanwezig om anderstaligen verder te helpen, en Digitaal Sterk was ter plaatse om bezoekers met vragen over digitale vaardigheden te ondersteunen 

De eerste stap naar een nieuwe baan 

Iedereen met een vraag over zijn zoektocht naar werk was welkom op het Inspiratie- en Adviesplein. Zo waren er bijvoorbeeld ook bezoekers die graag wilde overstappen naar een nieuwe baan, maar daar op dat moment nog niet klaar voor waren. Eén van hen deelde aan het einde van de dag anoniem zijn ervaringen met ons: 

Na een goed gesprek te hebben gevoerd met een loopbaancoach van ZKIJ Werkt Door kwam ik erachter dat ik eigenlijk nog veel te veel last heb van het verlies van mijn baan. Dit werkt dusdanig belemmerend voor mij dat ik eigenlijk nog niet toe ben aan een nieuwe baan. Er is mij een ‘workshop rouwverwerking’ aangeboden via ZKIJ Werkt Door. Ik ben heel dankbaar voor dit aanbod en heb mij direct aangemeld.”

Ook bezoekers die nog niet toe waren aan een nieuwe baan, konden zo op het Inspiratie- en Adviesplein de eerste stap zetten om aan hun toekomst te werken. Als adviseurs vonden we het mooi om te ervaren dat er op die manier de verbinding werd opgezocht en veel mensen verder geholpen konden worden. 

Veel nieuwe connecties 

Na afloop van het evenement konden bezoekers hun routekaart inleveren bij de adviseurs van ZKIJ Werkt Door, om zo een vervolgafspraak te maken. Werkzoekenden kunnen zo ook na het evenement gratis en vrijblijvend geholpen worden bij het vinden van een passende baan. Meerdere bezoekers lieten hun gegevens achter. Al met al kijken we terug op een geslaagd evenement waar we veel mensen hebben kunnen helpen bij hun zoektocht naar werk! 

Ben je zelf ook op zoek naar (ander) werk, en ben je benieuwd hoe ZKIJ Werkt Door jou daarmee kan helpen? Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of blijf op de hoogte van de nieuwste evenementen via onze sociale media (Facebook en LinkedIn)! 

Back To Top