Ga naar hoofdinhoud

Zeventien deelnemers aan de training behalen hun certificaat

Stel, je wilt werken in de zorg, maar je Nederlands is nog niet goed genoeg om aan de slag te gaan en je weet de weg niet op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hoe kom je dan aan een baan? Spaarne Werkt en het WerkgeversServicepunt Zuid-Kennemerland en IJmond hebben in samenwerking met drie zorgorganisaties een training gegeven waarin zeventien kandidaten hun eerste stap naar werken in de thuiszorg konden zetten. 

Tijdens de training kregen deelnemers een realistisch beeld van werken in de thuiszorg. Ze leerden bijvoorbeeld hoe ze zich het beste kunnen presenteren aan een werkgever en werden voorbereid op de werkzaamheden en het contact met de ouderen. Ook leerden ze over goede werknemersvaardigheden, een gezonde werk-privébalans, assertiviteit en communicatie en het maken van een goede eerste indruk bij een werkgever.

Direct contact met werkgevers

Tijdens de training konden deelnemers kennismaken met drie zorgorganisaties: Tzorg, ThuiszorgInHolland en de ViVa! Zorggroep. Vanaf de derde bijeenkomst was een van deze werkgevers aanwezig om de deelnemers meer te vertellen over het werk in de praktijk. Hoe werkt een thuiszorgorganisatie, en wat verwachten zij van een medewerker? Deelnemers konden zich tijdens de training drie keer aan een werkgever presenteren.

Het vak in de praktijk leren

Daarna konden de deelnemers beginnen aan hun stage. Elke deelnemer liep minimaal een maand mee bij één van de zorgorganisaties, waar ze het vak in de praktijk konden beoefenen. Bij goed functioneren kregen ze een contract en dus een betaalde baan.

Een succesvolle training

De zeventien deelnemers kregen op 22 april 2024 een certificaat tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Kloosterkeuken. Deze eerste training is dus zeker een succes te noemen! Negen deelnemers zijn ondertussen begonnen met hun stage met baangarantie, maar ook de anderen zijn een stap dichter bij werk gekomen.

Zoals trainer Margriet Kuiper het verwoordt: “Wat een gemotiveerde deelnemers! We zagen bij iedere bijeenkomst het zelfvertrouwen groeien en de Nederlandse taalvaardigheid verbeteren. Dat een paar deelnemers de keuze maakten: dit wil ik niet maar ik weet nu wat ik wel wil, of ik ga eerst mijn Nederlands verbeteren, is ook prima.”

Wil jij ook aan de slag in de (thuis)zorg?

In september 2024 start Spaarne Werkt met de volgende editie van Werken in de zorg. Wil jij graag aan de slag in de zorg, maar kan je daarbij wel een steuntje in de rug gebruiken? We helpen je graag met het zetten van de eerste stap. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden voor de volgende training, maar ook daarvoor kunnen we je helpen met je vragen over werk. Neem gerust contact met ons op!

Back To Top