Ga naar hoofdinhoud

Carla, vertel wie ben je en wat doe je?
Carla: “Ik werk sinds 2014 voor IJmond Werkt. Hier geef ik diverse trainingen: ‘Blik op jezelf’ en ‘Maak je plan’ waarbij ik cliënten goed naar zichzelf laat kijken. Dit om te ontdekken wat ze zelf kunnen veranderen en daardoor de juiste keuzes te laten maken. Sinds februari 2022 werk ik ook voor ZKIJ Werkt Door. Ik vind het fijn om hierbij mensen in hun eigen kracht te zetten en zo te ondersteunen naar werk. Zo komt er nieuwe energie vrij, wat ik leuk vind om te zien. Dit doe ik met name in de wekelijkse inloopochtenden.”

Hoe ben je bij ZKIJ werkt door terecht gekomen?
Carla: “Vanuit IJmond Werkt werd er destijds gezocht naar iemand om ZKIJ Werkt Door te vertegenwoordigen. Er is mij toen gevraagd om dit op mij te nemen en na een korte periode voelde ik mij daar echt thuis. Binnen het kernteam heb ik gevraagd om mensen niet alleen telefonisch te woord te staan maar dat er ook via een inloopochtend face to face contact en advies gegeven zou kunnen worden. Zo zijn de inloopochtenden ontstaan in Beverwijk en Haarlem . Daar vinden mooie ontmoetingen plaats.

Voor wie en wat is de inloopochtend?
Carla: “De inloopochtend is voor alle vragen betreffende werk, opleiding en loopbaanbegeleiding. Of je er nou een tijdje uit geweest bent of een andere richting in je loopbaan wilt opgaan. Je bent van harte welkom op de inloopochtend om advies te krijgen. Of je nu jongere, oudere, anderstalige, statushouder of iemand met een doelgroep registratie bent. Per persoon wordt gekeken naar wat het beste past en we geven maatwerk.
Ik zelf ben aanwezig op de inloopochtend van half 10 tot 12 uur in Beverwijk en mijn collega Kim Bakker is aanwezig in Haarlem.

Wat gebeurt er als ik langsga bij het inloopspreekuur?
Carla: “Bij vragen over werk onderzoek ik eerst wat iemand werkelijk zoekt of nodig heeft. Door vragen te stellen kan ik onderzoeken wat jij écht wilt en nodig hebt. Soms is de oorspronkelijke wens niet realistisch en geef ik opties voor een andere opleiding of carrière. Ik vraag naar de huidige opleiding en werkervaring en bespreek eventuele opties zoals BBL of praktijkleren, wat een oplossing kan bieden voor mensen die op zoek zijn naar werkervaring. Loopbaan coaching kan ook een optie zijn als iemand echt iets anders wil dan zijn huidige functie of bijvoorbeeld in een verdwijnend vakgebied werkt. Onderliggende problemen worden onderzocht vaak door onvoldoende zelfkennis. Als je al weet wat je wilt, help ik je bij het vinden van een werkgever en kan er gekeken worden naar sollicitatie skills.”

Zijn er al successen uit de afgelopen inloopochtenden gekomen en zo ja, welke?
Carla: “Er zijn een aantal successen waar ik heel trots op ben. Zo heb ik een voormalig postbode door middel van loopbaan coaching op weg geholpen naar een baan. Ze werkt nu als landmeter, geheel gerealiseerd binnen een maand!

Een ander voorbeeld is een hoogopgeleide vrouw uit Rusland die als magazijnmedewerker voor Holland & Barrett werkt. Ze wil verder komen in Nederland en had hulp nodig bij het verbeteren van haar Nederlandse taal. Ik heb haar begeleid naar de Universiteit van Amsterdam voor taallessen, dit resulteerde in nog meer hoogopgeleide mensen uit Oost-Europa die hetzelfde taaltraject wilden!

Nog een voorbeeld was een cliënt, met diverse gezondheidsproblemen. Ze was op zoek naar werk, maar wist niet goed wat haar opties waren. Ze heeft uiteindelijk een opleiding gedaan via Techgrounds (voorheen Pathways) en ze zal in april bij een bedrijf beginnen met werken en opleiding.”

Hoe zou jij ZKIJ Werkt Door omschrijven?
Carla: “ZKIJ Werkt Door helpt mensen om hun dromen waar te maken. Door hen te begeleiden naar hun echte passie, verzekeren ze zich van uitdagend en duurzaam werk. Er zijn kansen en middelen om deze ambitie te realiseren.”

Wat vind jij het mooie aan jouw werk bij ZKIJ Werkt Door?
Carla: “Doordat er zoveel geregeld kan worden voor mensen via “ZKIJ Werkt Door” qua opleidingen, bemiddelingen naar werk en persoonsgerichte trajecten voel ik me soms als Sinterklaas. Ik ben van huis uit geen hulpverlener, maar door goede en open vragen te stellen kan ik ze wel goed ondersteunen en adviseren. Het allermooist vind ik daarbij om met jongeren te werken, omdat ze nog een lange weg te gaan hebben.”

Back To Top