Ga naar hoofdinhoud

Helaas is de taal voor veel Oekraïense vluchtelingen een struikelblok bij het vinden van een job, terwijl zij juist graag iets willen terugdoen voor Nederland. Door deze taalbarrière is dit lastig. Samen met Lexicon is ZKIJ Werkt Door een pilot gestart om in te spelen op deze belemmering. Middels een vier weken durende training leren de mensen de Nederlandse of Engelse taal op A0 tot A2 niveau.

Via Taal naar een baan

ZKIJ Werkt Door is dit initiatief gestart samen met Lexicon. Het zou de oplossing kunnen zijn van twee dingen. Namelijk de Oekraïners helpen die geen baan kunnen krijgen door de taal én de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt verminderen. Twee vliegen in één klap dus. Het project bestaat uit een vier weken durende training. Hierin krijgen Oekraïners de kans om de basis van de Nederlandse en Engelse taal te leren. In deze vier intensieve weken krijgen de deelnemers maar liefst 40 uur les en huiswerk waardoor ze de basis stevig onder de knie kunnen krijgen. De training vindt plaats in de maanden juni, juli of augustus. Aan het einde hebben de Oekraïners een A0 tot A2 niveau op zak waarmee ze direct aan de slag kunnen op de werkvloer.

Samenwerking partners

De pilot is vandaag gestart met negen, hoogopgeleide mensen uit Oekraïne. Hierbij aangesloten zijn Lexicon en ZKIJ Werkt Door. Na het behalen van het basis taalniveau worden de Oekraïners middels loopbaancoaches geholpen met het in beeld brengen van hun skills. Ook leren ze een CV op te maken. Vanuit ZKIJ en haar partners is voor de pilot de samenwerking gevonden met Loopbaancoaches en uitzendbureau PDZ. Vervolgens doen partners WSP en PDZ de matching naar het meest passende werk.
Het plan is om dit succes door te zetten en in september een nieuwe groep te starten.

Heb je ook behoefte aan iemand die met je meedenkt over je huidige of toekomstige baan? Neem dan contact op via zkijwerktdoor.nl, want ZKIJ Werkt Door staat voor je klaar!


Credits foto: medewerker van Lexicon Trainingen

Back To Top